esmaspäev, 16. september 2024

Milliste küsimustega alustada muudatuse planeerimist?

Mõnikord, kui oleme oma eesmärkide saavutamiseks ja asjade paremaks muutmisega väga hõivatud, võime unustada enne tegutsema asumist esitada mõned olulised küsimused. Hea on võtta hetk, et asjad läbi mõelda! Et aidata kõigil paremini mõista ja koostööd teha, on oluline vastata mõnele põhiküsimusele. 

Üks neist küsimustest on järgmine: millist probleemi me lahendada püüame?

Mõnikord on meil palju teha, kuid vähe aega. Enne tööle asumist on mõttekas planeerida ja asjad selgeks rääkida. Kuid mõnikord hakkavad inimesed tegutsema, teadmata tegelikult, mida nad tahavad saavutada või milliseid samme nad peavad astuma. See võib põhjustada segadust, kus kõik proovivad sama eesmärgi saavutamiseks erinevaid asju või keegi ei tee midagi, kuna pole kindel, mida teha tuleb. Esiteks on oluline, et muudatust juhtivad inimesed mõtleksid tõsiselt, milles probleem on ja miks see parandamist vajab. Nad peaksid esitama selliseid küsimusi nagu "Mis praegu ei tööta?" ja "Mis juhtub, kui me seda probleemi ei lahenda?" Mõnikord võib tunduda, et kõik saavad probleemist aru, kuid kui nad sellest koos räägivad, võivad nad mõista, et nad näevad probleemi erineval viisil. Seda rohkem arutades saavad nad teada, mis on tegelikud probleemid, ja leppida kokku, mida on oluline parandada. 

Järgmiseks on samuti oluline mõelda, kuhu tahame jõuda. Kuidas edu välja näeb?

Peame looma selge pildi oma eesmärkidest ja sellest, mida tahame saavutada, et me ei eksiks teel. Tugev visioon ja selged eesmärgid aitavad kõigil püsida keskendunud ja motiveeritud nende eesmärkide saavutamiseks vajalikke muudatusi tegema.

Keda me vajame?

Kõik asjaosalised vajavad piisavalt aega, õigeid oskusi ja tööriistu, mis aitavad muutustega toime tulla. Kus me organisatsioonina oleme? Milliseid tööriistu peame kasutama? Lisaks õigete inimeste olemasolule on oluline, et neil oleks piisavalt aega ja ressursse muudatuste elluviimiseks. Raske on head tööd teha, kui kõik on juba hõivatud ja stressis. Mõnikord vajame uusi tööriistu, koolitust või isegi uut töökohta. Mida varem me teame, mida vajame, seda parem. 

Nendele küsimustele vastates saame luua hea aluse muudatuste kavandamiseks ja tegemiseks. Mõnel juhul võime avastada, et parem on muudatusi mitte alustada, kui pole selget kokkulepet selles, mida me tahame või kui meil pole piisavalt inimesi või ressursse. Selle teadmine aitab meil otsustada, milline on parim viis edasi liikuda. Enne muudatuste alustamist peame ausalt vaatama oma organisatsiooni kultuuri.

Kui inimesed ei ole muutustele avatud ja tahavad jääda vanade viiside juurde, peame töötama selle nimel, et olla paindlikumad. See võib aidata luua aluse tulevasteks muudatusteks. Samuti peaksime kontrollima, kui palju kõigil juba tööd on. Kui inimesed on liiga hõivatud, ei pruugi olla õige aeg millegi uue alustamiseks. Peaksime keskenduma kõige olulisematele ülesannetele ja lükkama vähem pakilisemad veidi edasi.

Kommentaare ei ole: