kolmapäev, 27. veebruar 2019

CRM-süsteem ärianalüütika vahendina ettevõttes


CRM (Customer Relationship Management) ehk kliendisuhete haldamise mõiste võeti kasutusele 1990. aastate keskel ning see kogus populaarsust üheksakümnendate lõpus. CRM-i populaarsus üha kasvab ja aastaks 2017 ületab Gartneri hinnangul CRM-i tehnoloogia ERP-i (enterprise resource planning) ehk ärijuhtimise tehnoloogia turuosa. Jaanika Kivilo hinnangul näitab see, et ettevõtted näevad kliendisuhete parandamises väärtust ning soovivad tänapäevastes konkurentsitingimustes, kus müüjad konkureervad sageli hinnatasemel, liikuda väärtuspõhise mudeli poole, pakkumaks klientidele head ostukogemust (Kivilo 2016, lk 13).

Gray ja Byuni sõnul on CRM-i kontseptsioon lihtne: selle asemel, et turundada massidele, turundatakse indiviididele. Jaanika Kivilo järelduste kohaselt on personaalne lähenemine võimalik tänu arenenud tehnloogiale ja andmete kogumisele, mida CRM võimaldab. Goldenbergi definitsiooni kohaselt on CRM lähenemine, mis integreerib inimesed, protsessid ja tehnoloogia, maksimeerimaks kliendisuhteid (Kivilo 2016, lk 14).

Goldenbergi sõnul on CRM-i olulisemad komponendid ajajuhtimine, müügijuhtimine, telemarketing, kliendikontaktide keskus, e-turundus, ärianalüütika, teenuste tugi, e-äri, tarneahela juhtimine, mitmeliigiline ligipääs, ning andmete jagamise tööriistad. Lisaks on Goldenberg lisanud CRM-i definitsiooni ka tänapäevase tehnoloogia. Internet ja mobiiliühendus on muutnud CRM-i reaalajas toimivaks. See võimaldab ettevõtetel toimida nagu alati aktiivne närvisüsteem, mis annab kohe märku muutustest tarbijakäitumises, konkurentide tegevusest, laoseisust ja varudest ning ettevõtte kasumlikkusest (Kivilo 2016, lk 14).

Kuigi CRM-i definitsione on erinevaid, on CRM-i peamisteks eesmärkideks Tasuja (i.a) sõnul optimeerida äritegevuse käivet ja kasumit, samas vähendades kulusid parema kliendikogemuse abil. CRM-i tarkvara püüab saavutada neid eesmärke, pakkudes suuremat kliendiinfo läbipaistvust ja kättesaadavust, et töötajad saaks teha paremaid otsuseid edukama äri nimel. Erinevad praktikud ja uurijad on välja toonud mitmeid CRM-i kasutamise eeliseid. Goldenbergi sõnul on CRM-i kasutamiseks kolm peamist põhjust:
1. Kõrged otsemüügi kulud – CRM aitab muuta müügiprotsessi tõhusamaks ja seeläbi kahandada müügikulusid.
2. Suurenev rahvusvaheline konkurents – CRM aitab turusituatsiooni efektiivsemalt jälgida.
3. Informatsiooni vajadus – CRM aitab koguda, segmenteerida ja levitada õiget informatsiooni turu kohta ning viia see klientideni (Kivilo 2016, 14-15).

Kliendi puutepunktide kohta ettevõttega on võimalik erineval viisil andmeid koguda. Näiteks on võimalik salvestada kliendi vestlusi ning lisada kliendi kontaktandmed andmebaasi, nii et kontekstipõhine info ja kontaktid integreeritakse CRM-iga. Kuid selleks, et andmeid saaks koguda, peab ettevõttes olema juurutatud süsteem, mille abil toimuks andmete salvestamine, segmenteerimine ja analüüsimine, seejuures tuleb arvestada ka seaduslike piirangutega (Kivilo 2016, lk 18).

Bose on käsitlenud CRM-i süsteemi arendamist, tuginedes tüüpilisele kliendi elutsükli põhisele lähenemisele. Üks olulisi väljakutseid on seejuures, kuidas väljendada kliendi veebikäitumist andmetes. Selleks kasutatakse CRM-i süsteemides enamasti logiandmeid, mis viiakse kokku kliendi profiiliga. Andmete efektiivseks kasutamiseks tuleb neid töödelda. See, kuidas informatsiooni talletatakse, analüüsitakse ja organiseeritakse, määrab ettevõtte klienditeeninduse efektiivsuse. Ka Lee ja Siau on rõhutanud andmetöötluse tehnika olulisust ettevõtte edukaks toimimiseks. Selleks on võimalik kasutada erinevaid meetodeid, näiteks statistilist analüüsi, arvutuslikku analüüsi ja andmebaasi analüüsi. Kasutades CRM-i süsteemi, peaksid andmekogumise ja töötlemise meetodid olema automaatsed ehk kasutaja peaks saama kätte vajaliku kliendiinfo ning olema võimeline seda kasutama müügi, turunduse ja klienditeeninduse protsessides (Kivilo 2016, lk 18).

Nguyen on välja toonud levinud andmetöötluse võimalused, mida teha CRM-i andmetega, ning jaganud need kolme kategooriasse: 1) turundusstrateegia; 2) müügitegevused; 3) kliendi edu. Igas kategoorias tuleks analüüsida andmeid, mis annavad edasisteks tegevusteks vajalikku informatsiooni. Näiteks klenditeeninduses on oluline analüüsda kliendiga seotud demograafilist infot, arveldusi ja kontaktiga seotud tegevuste ajalugu. Kuna infot on võimalik kollektiivselt salvestada ja omavahel jagada, siis on müügi-, turundus- ja kliendihalduse meeskonnad alati kursis sama infoga ning kliendiga suheldes ei teki olukorda, kus müügiesindaja ei saa infot, milliseid probleeme on klienditeeninduse osakond kliendiga lahendanud (Kivilo 2016, lk 18-19).

Kliendiandmete kogumise ja analüüsimise põhjal saab suunata kliendisuhtlust, personaalseid sõnumeid ja kasutada andmeid nii müügi-, turundus- kui klienditeenindusprotsessis. CRM-ist on võimalik turunduses kohe kasu saada, kui turundus on digitaalsel kujul. Selliselt on võimalik sisu muuta kiiresti ja vastavalt konkreetsele olukorrale (Kivilo 2016, lk 19).

CRM teeb igapäevatöö lihtsamaks. Kõige olulisema rollina tuuakse välja info koondamist ühte kohta. Ühtne infobaas aitab parandada kliendisuhtlust ning pakub klienditeenindajale ülevaate sellest, millest kliendiga on räägitud ja mis pakkumisi tehtud. Samuti on CRM abiks müügipersonali omavahelisel infojagamisel. Ilma CRM-ta on keeruline tuvastada ettevõttesiseseid kliendisuhted müügipersonaliga, mida kirjeldab ka järgnev ütlus: „Kui meil on majas suurusjärk 40 müügiinimest, siis ega nad omavahel kuidagi teistmoodi infot jagada ei saagi. Kes tohib mingit klienti puutuda, kes ei tohi, milline pakkumine millise hinnaga välja on läinud jne.” Lisaks on mainitud kliendi personaalset teenindamist ja kulude kokkuhoidu müügipersonali pealt. CRM-is talletatav kliendi tagasiside on oluline sisend tootearendusele. Välja toodi ka ajaplaneerimist ja aja kokkuhoidu (Kivilo 2016, lk 47-48).

Goldenberg on välja toonud, et CRM-i kasutamine aitab kahandada üldiseid ja administratiivseid müügikulusid ning CRM-i oluline komponent on ajajuhtimine. Gartner on väitnud, et CRM on disainitud kasulikkust, müügitulu ja kliendi rahulolu paremini optimeerima. Dyche’i sõnul aitab CRM kohadada sõnumeid kliendi vajadustega ja seeläbi muuta teenindusprotsesssi personaalsemaks. Varem ei ole uuringutes tootearendust käsitletud. Kivilo (2016) magistritöö raames läbiviidud intervjuudest selgus, et CRM annab olulise sisendi tootearendusse, kus kliendi tagasiside põhjal tehakse muudatusi toodete ja teenuste väljatöötamisel (Kivilo 2016, lk 48).

Kivilo (2016) järelduste kohaselt on CRM-il ettevõtte äristrateegias oluline roll, sest see aitab ettevõtte igapäevaprotsesse lihtsamaks muuta. Kuna CRM koondab kliendiga seotud info ühte kohta, hõlbustab see osakondadevahelist tööd ning kõigil osapooltel on kliendi ajaloost täielik ülevaade. See elimineerib ebavajaliku infovahetuse ettevõtte sees ning aitab kokku hoida väärtuslikku tööaega info otsimise arvelt. CRM ei ole suunatud ainult müügi- ja teeninduspersonalile, kelle jaoks see on põhiline töövahend, vaid aitab arendada ka teiste osakondade tööd (Kivilo 2016, lk 48).


Kasutatud allikas

Kivilo, J. (2016). CRM-i süsteemi ja digitaalse turunduskommunikatsiooni integreerimine: kvalitatiivne analüüs (magistritöö). Loetud aadressil: http://mi.ee/sites/default/files/jaanika_kivilo_magistritoo.pdf (27.02.2019).

Kommentaare ei ole: