kolmapäev, 6. märts 2019

Hoia oma fookust ja keskendumisvõimet läbi aja planeerimise

Facebook annab märku, et sõber postitas gruppi uue teate. LinkedIn'is saabus sõnum healt kolleegilt. Järgmisena on keegi Twitteris säutsunud ja nendel teadetel ei paista lõppu tulevat. Paraku, kui lasta selliseid märguandeid telefonil edastada, siis saab häiritud töö tegemine, sest ikka tahaks ju kõige toimuvaga kursis olla ja alati kätt pulsil hoida. Kuid need teated ja märguanded ei ole nii olulised, et koheselt neile tähelepanu pöörata. Lülita julgelt kõik märguanded välja ja tegele sotsiaalmeediaga vabal ajal, kui saad sellesse süveneda ja ka ise postitusi kirjutada ja pilte üles laadida.

Kolmest printsiibist on vaja aru saada enne, kui saad oma aega eesmärgipäraselt planeerida:

  • Aja juhtimine ei seisne ainult produktiivsuses, vaid soovis olla produktiivsem.
  • Aja juhtimist teostatakse läbi igapäevaste rutiinsete tegevuste, millest kujunevad välja harjumused.
  • Aja juhtimine ei ole ainult tööl veedetud tunnid, vaid ka vaba ajaga täidetud tunnid.
Loo segavate asjade vaba aega - Lülita välja sotsiaalmeedia märguanded ja tegele sellega hoopis vabal ajal, et saaksid tööl olles rahulikult ja segamatult keskenduda tööle. Kontrolli e-maile näiteks kolm korda päevas ja nendel aegadel tegele ka vastuse ootajatele vastuse saatmisega, kui see on koheselt võimalik. Kui ühele e-mailile vastuse kirjutamiseks kulub u kaks minutit, siis tee see ära, sest vähendad koheselt oma tegevuste hulka.

Kõige parem aeg keskendumiseks - pühenda kõige parem aeg, mille jooksul suudad end fookuses hoida sellele, mis nõuabki süvenemist ja detailidesse süüvimist. Kui suudad 2-3 tundi järjest fookuses olla, siis pärast seda tee kindlasti paus ja jätka mõne lihtsama ülesandega, kui see võimalik on või tegele edasi sama asjaga, kui ei saanud seda veel lõpetatud.

Tee teistele selgeks oma kavatsused - anna teada oma kolleegidele, et sa ei vasta e-mailidele koheselt. Põhjenda seda sellega, et oma töö iseloomust tulenevalt vajad põhiülesannetele keskendumiseks väärtuslikku aega. Kuid kindlasti ei jää meilidele vastused saamata, sest u 3 korda päevas siiski tegeled meilide kontrollimisega ja vastust ootavatele inimestele vastamisega.

Planeeri oma vaba aja tegevused - see on oluline, et saaksid lõõgastuda ja ennast välja lülitada töö teemadest. Nii saad vältida "läbipõlemise" ohtu. Olgu selleks tegevuseks kinos käimine, teatri külastus, jooksmine, ujumine või raamatu lugemine - võta selleks aega, sest nii saad elada täisväärtuslikumat elu ja kasutad aega eesmärgi päraselt, mis lõppkokkuvõttes võimaldab ära teha oluliselt rohkem.


Kommentaare ei ole: