kolmapäev, 25. jaanuar 2023

Teadmusjuhtimise olulisus töömaastikul ja distantsilt töötamine

 

Me teame, et teadmusjuhtimine on iga ettevõtte ja organisatsiooni jaoks väga olulise tähtsusega. Kuid kas olete mõelnud, kelle poole praegusel aastal pöörduda, kui tekivad erinevad probleemid meeskonna või ettevõtte endaga. Ilmselt mitte. Vaatame, kui oluline on teadmusjuhtimine praegusel aastal.

Peamised küsimused, mida praegu iseenda käest iga töötaja küsib on kust leida infot, kes mind aidata saaks ja kelle poole ma pöörduma pean. Praegusel ajal, kui kogu maailm on peapeale pööratud võib olla raske leida neid õigeid kolleege ja tegevusi, mis aitaksid kogu meeskonnal teha tööd nii, et see oleks ettevõtte jaoks väärtuslik. Teadmusjuhtimine on iga inimese igapäevane tegevus hallates oma erinevaid faile, teadmisi ja oskusi. Inimene, kes oskab hallata teadmisi ja neid hoida, pannes kokku kõik varasemalt tehtud toimingud, käesolevad tegevused ja tulevikus toimuvad salvestamised, on igale ettevõttele kasulik. Ainult nii on olenemata olukordadest ettevõttel kui ka mistahes organisatsioonil võimalik hoida oma teadmusjuhtimine esiplaanil ja toimivana. Isegi kui kogu maailma tööstusmaastik on ohus. (MJV Team, 2021)

Igal organisatsioonil ja ettevõttel on teadmusjuhtimine oluline ja selle tähtsus kasvab iga aastaga, olenemata probleemidest, mis ette võivad tulla. Varasemalt olid ettevõtted oma teadmusjuhtimisega hõivatud, sest nii oli võimalik olla konkurentsivõimelisem ning püsida turul. Käesolevaks aastaks on muutunud teadmiste haldamise olulisus täielikult. Suurte muutuste kiuste tuleb ettevõtetel koondada oma vanemaid töötajaid, kellel on suur pagas kogemusi ja teadmisi, mille tõttu tuleb hakata neid kuidagi talletama ning uute töötajate värbamisel, soovitakse, et inimesed oleksid võimelised tegema tööd iseseisvalt kui ka meeskonnas. (Valamis, 2021)

Miks on oluline hoida oma teadmusjuhtimist just praegu? Peamine põhjus on kindlasti see, et eelmisel aastal oli paljude ettevõtete töötajatel võimalus minna tagasi oma tavapärase töörutiini juurde, kuid mitmed keeldusid sellest. Nende jaoks oli olulisem säilitada tervislik era- ja tööelu tasakaal ning seda kõike võimaldas neile kodust töötamine. Samas ei saa ka ettevõtte juhid oma töötajaid sundida, sest on näha, et kodukontor on tõstnud nende töötajate üldist tootlikust ja töökust. Samas kõige selle tagajärjel on tekkinud ka hübriidsed töökohad, mis pakub töötajatele mitmekülgset paindlikust. Ettevõtted peavad olema vastutulelikud oma töötajate soovidele, kui nad eelistavad oma töö- ja eraelu tasakaalus hoida. (Kumar, 2021)

Kokkuvõtvalt saab öelda, et teadmusjuhtimine on 2022 aasta töömaastikul oluline, sest kõik ettevõtted, organisatsioonid ja nende töötajad on leidnud kolme aasta jooksul endale parimad võimalused, kuidas oma teadmisi, kogemusi ja oskusi töö tootlikkuse jaoks tööle panna. Selleks, et teadmised jääks püsima ning kogu meeskond omavahel suhtleks ja suudaks oma ideid teostada ja jagada, tuleb ettevõtte juhtidel teha kõik, et nende töötajatele vajalikud platvormid, rakendused, failid jms oleks ühes kohas ja kättesaadav. Niisiis saabki öelda - teadmusjuhtimine on oluline, kuna töötajaid on kahte sorti.


Töökeskkonna uus suund on kaugtöö ja hübriidvõimalus – kumba eelistada ja miks?

Nii nagu sai eelmises peatükkis mainitud, siis kaugtöö on suurim muutus praeguse aasta töömaastikul. See töökeskkonna muutus on olnud nende aastate jooksul üks suuremaid. Kuid mida toob endaga kaasa kaugtöö või kahe töötamise variandi sidumine omavahel? Millised on riskid ja kuidas neid ennetada? Kuidas on kaugtöö mõjutanud töökeskkonda ja meeskonna vahelist suhtlust? Nendele küsimustele proovime leida vastused.

Kaugtöö üldiselt on igapäevaste tööülesannete tegemine väljaspool tööandja tööruume. Töötajal on võimalik kaugtöö tegemise ajal ülesandeid täita, kas kodus, kohvikus, raamatukogus või teises riigis olles. (RMP, 2021) Hübriid töötamine omakorda tähendab seda, et töötaja võib teha tööd nii kodus kui ka tööandja etteantud ruumides. Oluline on ka mainida, et kui töötaja on otsustanud tööd teha vaid kaugtööna, tuleks see tööandjaga kokku leppida. Ilmselt kolme aastaga on see selgemaks saanud, kuid sellegi poolest leidub nii palju neid, kes tegelikult ei mõista neid riske, mida toob endaga kaasa kaugtöö tegemine või selle pooldamine. Kas sa tead, millised on kaugtöö riskid ja eelised?

Kodukontori puhul leidub nii mõnigi eelis ja risk, mida tuleks teada. Peamiseks eeliseks kaugtöö puhul on paindlik tööaeg, miks mitmed ettevõtted eelistavad pakkuda oma töötajatele kodukontori võimalust. Ettevõtte ja organisatsiooni juhtidel on suurem võimalus leida töötajaid üle kogu maailma, töötajatel jääb püsima senine palk ning nende panus töökeskkonda kasvab. Oluline on märkida ka, et inimesed, kellel on vähenenud töövõime saavad kodukontori puhul panustada oma töösse rohkem kui nad on seda varem teinud. Kõige selle keskel on kodukontori puhul olemas kaks kõige suuremat eelist, millepärast inimesed eelistavad antud võimalust töökeskkonnas. Keskkonnasõbralikkuse eelis annab inimesele võimaluse olla säästlikum, kui ei pendelda töö ja kodu vahelt mõne transpordivahendiga. Riskiks võib siin lugeda erinevad terviseprobleemid, näiteks tihti arvuti taga istumine. Panustamisvõime suurendedes kaovad paljud segavad faktorid, näiteks kolleegide pidevad jutuajamised, telefonikõned. Kui inimene suudab kodus töötades end ümbritsevast keskkonnast välja lülitada, toimub märkimisväärne võimete suurenemine ja panustamine töösse, sest töötaja saab ise valida oma aja, millal ta antud ülesanded tehtud saab. Samas võib kodukontor tuua ajaplaneerimisel probleeme. Töötaja ei oska teha vahet sellel, millal hakkab tööaeg läbi saama ja millal peaks enda eraeluga toimetama hakkama. (Janza, 2020)

Kas sa tahad teada, kas sinu ettevõttele on hübriidtöötamine sobilik? Ettevõtted saavad enda töötajatele pakkuda nelja erinevat mudelit, mis võimaldavad teha kontor-kodu töötamise paremaks.

Kaughübriid koosneb kaugtöö tegijatest, kes külastavad füüsiliselt ka kontorit. Erinevad koosolekud tööandjate ja meeskonnaga toimuvad võimalusel füüsiliselt, kuid on võimalus teha neid ka veebipõhiselt. Segahübriid on töökoht, kus töötajad saavad ise valida, kas töötavad kontorist või eemal kontoriruumidest. Lisaks neile kahele on veel kaks hübriidtöökoha mudelit. Üks nendest on isiklik hübriidtöökoht. Selle mudeli juures on olemas töötajad, kes teevad tööd etteantud tööruumides, kuid saavad võimalusel seda teha ka kodust. Eriti kasutavad seda mudelit töötajad, kes teavad, et nende isiklik interneti ühendus ei ole kõige parem, samas ka algajad, kes vajavad pisut rohkem juhendamist pikemaaegsete töötajate poolt. Poolitatud hübriid töökoht on mudel, kus ettevõtte või organisatsiooni töötajad teevad tööd vahetustega. Paar korda nädalas käivad ühed füüsiliselt koha peal, teised teevad samal ajal kaugtööd. (Lavri, 2021)

Olenemata erinevatest töömudelitest tuleb meeles pidada, et isegi hübriid võimalust kasutades on olemas omad eelised ja riskid. Eelised töötajale hübriidtöö puhul on eraelu ja töö tasakaalustamine, erinevate terviseprobleemide vähendamine, rohkem sihipärasemat tööd ja sobiliku töökoha saavutamine. Samas leidub ka ettevõtetele ja organisatsioonidele eeliseid seoses hübriid töökoha loomisel. Tekivad tunduvalt madalamad kontorikulud, võimalik on töötajaid värvata üle kogu maailma ning võimaldab olla paindlik igas olukorras. Samas tuleb olla ettevaatlik, sest hübriid töötamine takistab töötajate edutamist või tööd hakatakse tegema ettenähtud ajast kauem. Tööandjad võivad aga tunda muret, et nende töötajatel puuduvad vajalikud tööriistad, et tööd teha, interneti ühendused ei pruugi olla turvalised ning tööriistad, millega tööd tehakse ei ole usaldusväärsed. (Lavri, 2021)

Need on kaugtöö ja hübriidtöö plussid ja miinused. Selleks, milline mudel ja variant sobib sinule kõige paremini sõltub sellest, millist tööd sa teed ja kas tööandja koos ettevõttega suudab sulle võimaldada ühte nendest variantidest. Siin juures tuleb ka mainida, et see on üks suuremaid põhjuseid, miks töötajad vahetavad töökohti. Ettevõtted ja organisatsioonid peavad ise leidma need mudelid, mis sobivad neile kõige paremini. Pole vaja häbeneda katsetamist ja seejuures eksimuste tegemist, sest igast eksimusest on võimalik midagi õppida. Nii võibki leida selle parima variandi oma ettevõtte töötajatele.


Kasutatud allikad


MJV Team. (24. juuni 2021). The importance of Knowledge Management. MJV Innovation blog. https://www.mjvinnovation.com/blog/the-importance-of-knowledge-management/

Valamis. (2021). Knowledge Management. Why is knowledge management important? https://www.valamis.com/hub/knowledge-management

Kumar, S. (6. detsember 2021). 2022 Workplace Trends and Why Employee Experience Matters. Chron. https://www.chron.com/business/article/2022-Workplace-Trends-and-Why-Employee-Experience-16676349.php

RMP. (19. august 2021). Mis on kaugtöö? Millal võib kaugtööd teha? https://www.rmp.ee/toooigus/toosuhte-erisused/mis-on-kaugtoo-millal-voib-kaugtood-teha

Janza, N. (11. detsember 2020). Remote Work – Advantages and Disadvantages. Spica blog. https://www.spica.com/blog/remote-work-advantages-disadvantages

Lavri, O. (15. detsember 2021). Benefits and pitfalls of a hybrid workplace. HRForcast blog. https://hrforecast.com/hybrid-workplace-benefits-and-pitfalls-to-avoid/

Kommentaare ei ole: